Förstudie pågår!

Förstudien Hälsa i ett sammanhang syftar till att kartlägga och utveckla en modell för att stärka psykisk hälsa hos hallänningar som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Fokus ligger på att identifiera personer med psykiska besvär innan sjukdom utvecklas och erbjuda dem meningsfulla sammanhang inom det halländska föreningslivet.

Potential och långsiktiga mål

När Region Halland och föreningslivet samarbetar för att öka den psykiska hälsan skapas vinster på flera nivåer – både för individen och samhället i stort. Den största vinsten ligger såklart hos individen som mår bättre.

På samhällsnivå hoppas vi bidra till:

  1. Ökad livskvalitet och social inkludering
    Föreningslivet erbjuder gemenskap och struktur, vilket kan hjälpa människor att hitta en meningsfull sysselsättning och ett socialt sammanhang. Detta minskar risken för isolering och utanförskap, vilket i sin tur kan leda till bättre psykisk hälsa och ökad livskvalitet.
  2. Stärkt föreningsliv
    När föreningslivet får en större roll i folkhälsoarbetet skapas nya möjligheter för organisationer att växa och engagera fler medlemmar. Det stärker civilsamhället och skapar en mer levande och sammanhållen region.
  3. Färre personer i behov av sjukvård
    Genom att arbeta förebyggande och erbjuda meningsfulla sammanhang kan många personer med psykiska besvär få stöd innan deras problem blir allvarligare. Det minskar trycket på hälso- och sjukvården och frigör resurser för de som verkligen behöver medicinsk behandling.
  4. Ekonomiska besparingar för samhället
    Psykisk ohälsa leder ofta till sjukskrivningar och minskad arbetsförmåga, vilket innebär stora samhällskostnader. Genom att förebygga psykisk ohälsa kan fler människor vara aktiva i arbetslivet och bidra till samhället, vilket stärker både den lokala ekonomin och välfärdssystemet.
  5. Ett mer hållbart samhälle
    Ett samhälle som satsar på psykisk hälsa blir mer hållbart på lång sikt. Genom att stärka individers välbefinnande och motståndskraft mot stress byggs en mer inkluderande och motståndskraftig region där människor kan leva och verka på bästa möjliga sätt.

Att kombinera den offentliga sektorns resurser och kompetens med föreningslivets engagemang och närhet till människor skapar alltså en win-win-situation för hela samhället!

Varför är förstudien viktig?

Psykisk ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar och påverkar både individen och samhället i stort. Genom att stärka det förebyggande arbetet och skapa sociala sammanhang kan vi förbättra människors välbefinnande och minska trycket på hälso- och sjukvården.

Förstudien genomförs i två steg

Kartläggning (2025-04-01 – 2025-10-31):

  • Identifiera var målgruppen finns och hur de kan fångas upp.
  • Undersöka föreningars förutsättningar att ta emot individer.
  • Ta reda på vilket stöd individer behöver för att kunna delta i föreningslivet.

Utveckling av en modell (2025-11-01 – 2026-03-31):

  • Baseras på kartläggningens resultat.
  • Sammanställer krav, metodbeskrivning och uppföljningsrutiner.
  • Förankras hos aktörer innan slutrapportering till Region Halland.

Vår teori är KASAM

Känsla av sammanhang (KASAM) är en teori utvecklad av Aaron Antonovsky som förklarar varför vissa människor hanterar stress och motgångar bättre än andra.

Teorin bygger på tre nyckelkomponenter: begriplighet (att förstå sin situation), hanterbarhet (att känna att man har resurser för att klara av den) och meningsfullhet (att uppleva en inre motivation och syfte).

En stark KASAM har visat sig vara avgörande för god psykisk hälsa och välbefinnande.

Vad är det vi vill lösa?

Offentlig sektor och andra aktörer stöter dagligen på personer som lider av psykiska besvär, men som inte är föremål för vare sig diagnos eller medicinsk behandling. Genom att dessa personer får hjälp och stöd att lotsas in i föreningslivet får individen tillgång till ett sammanhang där individens egna intressen står i centrum.

Förstudien genomförs av Hallands bildningsförbund med stöd från Region Halland.